A tűzkeresztség után

2011.10.01. 00:02

Megtörténtek az első utasfotózások. Az legelsőknél bénáztam, ahogy kell, de a legutóbbiak már elég jól sikerültek. Túl vagyok már 2 vacsorafotózáson. Ez annyit tesz, hogy vacsorák alkalmával 4-5 fotós lerohanja az éttermeket (2 van a hajón és mindkettőben kétszer “etetnek” - így nagyjából elosztódik az utaslétszám). A lényege, h sok tökölés nélkül, pár szóval rávesszük őket, h készíthessünk képeket róluk a vacsoraasztalnál. Nincs különösebb pózolás; egyszerű, “összebújós” képek. Van, h család, vagy nagyobb baráti társaság van; azokat ilyenkor megkérjük, h álljanak egymás mögé; a többség benne van a dologban.

A legelső fotózásom az ún. “Sailaway” volt. Ez annyit tesz, h miután az új utasok beszálltak Miamiban és elindul a hajó, 4-5 fotós föl-alá járkál a fedélzeten és képeket készít az utasokról, ahogy a korlátnak támaszkodnak, tengerrel a háttérben. Az első ilyen alkalommal jött egy nagy zuhé, úh ott nem sok kép készült. Az ilyen fotózás annyiból melós, h ha sok a felhő, gyorsan változnak a fényviszonyok. Borús, felhős időben a vaku nagyon kivilágítja az alakokat, tehát ilyenkor vagy a vaku erősségén, vagy a többi beállításon kell változtatani (vagy mindkettőn) lehetőleg gyorsan. X mennyiségű képet kell csinálni adott időn belül, szóval nagyon kísérletezni nincs idő.

Van, h jelmezesekkel kell lekapni az utasokat. Ilyen volt pl. Cozumel szigetnél (Mexikó), amikor a leszálló utasokat 3 beöltözött ember várta (indián, mexikói, meg vmilyen gólyalábas alak). Ezek általában könnyebbek, mert ez vmivel “extrább” póz, mint egy gagyi háttér előtt önmagukban pózoltatni az embereket.

Az egyik este egy beöltözött táncoslánnyal kellett lefotóznom a vacsoráról kijövő utasokat. Nagy segítség volt, mert ő is hívogatta az alanyokat; nem csak egyedül kellett győzködnöm a szerencsétlen, jóllakott embereket.

Volt már egy portréfotózásom is egy statikus (elég gagyi) háttérrel. Jól sikerültek a képek, bár a megadott kvótát nem sikerült “leszállítanunk”. Ezt egy gyakornok társammal csináltuk - egy magyar lánnyal -, de a későbbiekben egyedül kell mindent csinálni. Ezen az első alkalmon néha úgy éreztem, h jobb is lenne egyedül csinálni, mert ez a lány sajnos nem túl jó partner... Harmadk hete van itt és még mindig gyakornok, de nagyon lekezelően beszél szinte mindenkivel. Rettenetesen únottan és lenézően tud az utasokhoz szólni; nekünk, új gyakornokoknak is folyamatosan mondja a megjegyzéseit, miközben szegény elég bénán fotóz. Nagyon furán áll a dolgokhoz, miközben azt ismételgeti, h nagyon kevés az önbizalma. Angol tanár volt ezt megelőzően, de olyan, mint a 40-50 éves, megkeseredett, vénlány tanárok... Mindegy, vahogy túléljük őt (A lengyel és a román gyakornok-társaimnak sem tetszik a viselkedése, a trénerünk sem tudja még, mit kezdjen vele...)

 

A legutóbi jelentkezésem óta letudtunk egy mexikói, 4 napos körutat; mától ismét a 3 napos, bahamai út következik (ezen a két útvonalon megy ez a hajó). Egy mexikói sziget, Cozumel volt a cél, ami gyakorlatilag egy üdülősziget. Elvileg lenne néznivaló a sziget belsejében, de legutóbb csak a kikötő közelében bóklásztunk; legközelebb talán bérlünk egy kocsit.

 

A legelső tesztemet sikeresen letudtam (mind a 7-en megcsináltuk); ma lesz a következő, a portréfotós tanultakat fogja a trénerünk leellenőrizni. Ezután még 1 teszt lesz az elkövetkezendő 1 hétben.

 

Utána (ha minden jól megy) megint érdekes időszak jön, mert új hajóra küldenek, ahol megint csupa ismeretlen ember lesz. Elég jól ősszehaverkodtunk itt már néhányan, meg persze jól esnek még a trénerünk és a “szeniorok” jótanácsai, de az új hajón már kvázi “farkastörvények” lesznek. Persze nincs igazi verseny az egyes fotósok között, de már nem biztos, h annyira szívesen adnak majd tanácsot a többiek, mint ezen a hajón... Majd meglátjuk.

 

Frissítettem a galériát pár képpel Miamiról, Cozumelről és a kabinomról:

https://picasaweb.google.com/kolestom/HajosMelo

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tengerre.blog.hu/api/trackback/id/tr643269013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lazov 2011.10.03. 10:41:20

látom, alakul a férfias rumli a kabinban...;-) jó kezdet a sörösüveg az ágy alatt, akárki is tette oda...:-D
Amúgy a kabinnak annyi ablaka van, amennyi a képeken látszik?

kolestom 2011.10.07. 20:07:40

@lazov: Igen, a zéróhoz közelít :-)
Sok látnivaló amúgy nem lenne, mert a mi szintünk félig víz alatt van...
A sör a kabintársamé, de a rumjából már a 2. este megkínált.
süti beállítások módosítása